5. 12. 2015, 18:35

Onko sinulla joulufiilis? Ainutlaatuinen tunnelma Prahan joulumarkkinoilla.

Etkö paennut kaikkialla vallitsevaajoulutunnelmaa? Haluatko nauttia Prahan joulumarkkinoista? Haluatko maistaa joulupunssia tai nähdä tyypillisiä tšekkiläisiä joulutuotteita? Vai kaipaatko jo joulua ylipäänsä? Älä ole epätoivonen, vaikka et vielä ole tutustunut Prahaan ja sen jouluisiin paikkoihin. Tässä on sinulle lyhyt ja nopea tiivistelmä mielenkiintoisista paikoista ja tapahtumista joulunajan Prahassa.

Joulumarkkinat Vanhankaupungin ja Václavin aukioilla
Missä? Staroměstské náměstí, Václavské náměstí, Praha 1
Milloin? 28.11.2015–6.1.2016

Jos haluat nauttia klassisista joulumarkkinoista aivan Prahan keskustassa, mene Prahan suurimmille joulumarkkinoille Vanhankaupungin ja Václavin aukioille. Markkinoilta saa pientä purtavaa ja tyypillisiä tšekkiläisiä tuotteita. Aukioilla on myös jouluseimi, jossa on oikeita eläimiä. Kahdella näyttämöllä esiintyykansan- ja lastenmusiikkiyhtyeitä. Inspiraationa tämän vuoden markkinoille ovat Tšekissä suositun maalarin Josef Ladan maalaukset, jotka säteilevät oikeaa talvitunnelmaa. Enemmän ohjelmasta löydät sivulta www.trhypraha.cz/en/o-nas.

Trestin seimet Jindřišská-tornissa
Missä? Jindřišská 1, Praha 1
Milloin? 28.11.2015–2.2.2016, päivisin klo 10–18

Oletko kiinnostunut käsityöläisten jouluperinteistä? Mene torniin, jota Prahassa kutsutaan Jindřišská-torniksi. Se sijaitsee Prahan sydämessä. Tornissa voi ihailla käsin nikkaroituja seimiä, jotka tehdään Trestissä, pienessä kaupungissa Etelä-Tšekissä. Trestin seimet ovat ainutlaatuisia ja vievät sinut sadunomaiseen maailmaan. Seimien valmistaminen on Trestin kansanperinne, joka on lähtöisin jo 1800-luvulta.

Adventti Prahan Výstaviště-messuhallissa
Missä? Výstaviště 67, Praha 7 – Holešovice
Milloin? 28.11.–31.12.2015

Výstaviště on kaikille prahalaisille tunnettu iso messuhalli. Jos sinusta tuntuu, että haluaisit osallistua työpajoihin tai katsoa teatteria, joulumarkkinat Výstavištěssa on oikea paikka sinulle. Täällä voit itse tehdä jouluisia tuotteita työryhmissä tai katsella opiskelijoiden teatteriesityksiä.

Joulumarkkinat Prahan linnassa
Missä? náměstí u Svatého Jiří, Praha 1; Stájový dvůr, Pražský hrad, Praha 1
Milloin? 28.11.2015–3.1.2015, päivisin klo 10–21

Prahan linnassa ei koskaan ole ollut näin mukavaa ja kodikasta! Markkinat ovat maailman suurimmassa linnassa, kahdessa eri paikassa: Pyhän Yrjön torilla ja linnan Tallipihalla, johon pääset U Prašnéhomostu-kadulta. Vaikka olisit jo käynyt Prahan linnassa, tämä voi olla hyvä mahdollisuus nähdä se eri tavalla. Mene nauttimaan joulutunnelmasta ihaniin historiallisiin paikkoihin! Valokuvia: trhynahrade.cz/fotogalerie/.

Perinteiset tšekkiläiset joulumarkkinat
Missä? náměstí Republiky, Praha 1; náměstí Míru, Praha 2 – Vinohrady; Tylovo náměstí, Praha 2
Milloin? 25.11.–24.12.2015

Keskustassa tai keskustan lähellä on lisäksi kolmet markkinat, joilla voit nauttia joulutunnelmasta. Näiltä markkinoilta löytyy mistelinoksia, adventtikalentereita, kynttilöitä, kynttilänjalkoja, leluja, joulukoristeita, leivonnaisia, adventtiseppeleitä, seimiä, käsityöläisten tuotteita, tyypillistä tšekkiläistä jouluruokaa ja paljon muuta.

Adventti Náměstí Jiřího z Poděbrad -aukiolla
Missä? náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3 – Žižkov
Milloin? Lauantaisin 5., 12. ja 19.12., sununtaisin 6., 13. ja 20.12., klo 11–18

Jos asut Žižkovissa, joulumarkkinat odottavat sinua kotikulmilla. Pieni purtava, kuuma viini ja siideri tuntuvat pimeinä sunnuntai-iltoina hyvältä. Lauantaisin voit vierailla maanviljelijöiden markkinoilla, joilla myydään joululahjoja, kynttiläjalkoja ja seppeleitä,soitetaan joulumusiikkia, järjestetään työpajoja nuorimmille ja tarjoillaan hyvää ruokaa. Jos kotiruoka kiinnostaa, enemmän markkinoista löytyy sivulta www.farmarsketrziste.cz/en/.

Adventti Prahan museossa – satuja lapsille
Missä? Muzeum hlavního města Prahy, Rašínovo nábřeží 1, Praha 2
Milloin? 5. ja 19.12.2015, klo 15

Prahan museon järjestämät nukketeatteri-esitykset piristävät museon päärakennuksessa kaikkia, koska ne eivät ole vain lapsille! Jos olet lapsenmielinen, kannattaa mennä! Tarkemmin museon ohjelmasta ja esityksistä sivulta en.muzeumprahy.cz.

Onko sinulla joulufiilis? Mikset menisi markkinoille saman tien! Ei haittaa, vaikka et haluaisi ostaa mitään. Tärkeintä on tutustua uusiin paikkoihin ja nauttia joulutunnelmasta.

12295376_555062274649790_4307988971396363994_n

teksti: Ivona Mendelová, kuvan lähde