18. 02. 2016, 21:13

Retkivinkki: kivikaupunkeja Böömissä

Tšekissä käyvät turistit kohdistavat homiota pääasiassa historiallisiin kaupunkeihin (jotka ovat varmasti vierailun arvoisia), mutta ei luontommekaan ole paha! Eräs alue, jossa kannattaa vierailla, sijaitsee Pohjois-Böömissä. Sille on tyypillistä hiekkakivinen maaperä, joka monissa paikoissa muodostaa korkeita kallioita. Miljoonia vuosia sitten, kun täällä oli vielä meri, mutta maa oli jo alkanut nousta esiin, veden perääntyminen loi hiekkakivestä uskomattomia moutoja. Jotkin kallioiden osat muistuttavat portteja satumaailmaan, muut ovat maatierosvojen luolien näköisiä ja kallioiden läpi vie kapeita teitä ikäänkuin omituisia katuja – sen takia niitä kutsutaan kivikaupungeiksi.

931276_4189776761811_1418601570_n

Niiden satumaista ilmapiiriä on usein käytetty elokivissa ja alue nauttii suuresta elokuvatekijöiden suosiosta. Kivikaupunkeja on paitsi jokaisessa tšekkiläisessä satuelokuvassa, myös joissakin ulkomaalaisissa teoksissa kuten esimerkiksi Narnian tarinoissa (nimittäin Velho ja leijona-osassa voidaan huomata Tisán ja  Adršpachin kallioita sekä mahtava Pravčická brána.)

Kallioalue periaatteessa seuraa Elbe-jokea ja Tšekin rajan takana jatkuu vielä Saksaan sekä Puolaan, mutta Euroopan kontekstissa tämä on ainutlaatuinen geologinen ilmiö. Tšekissä alue jakaantuu useisiin kivikaupunkeihin, joista kerron alempana tarkemmin.  Valitsin neljä, joissa olen itse käynyt, mutta niitä olemassa on enemmän.

mapa

ČESKÉ ŠVÝCARSKO (BÖÖMIN SVEITSI)

České Švýcarsko on yksi Tšekin neljästä kansallispuistosta. Sen merkittävin symboli on ehdottomasti Pravčická brána, hiekkakivinen 16 metriä korkea ja 26 metriä pitkä portti, jonka takana sijaitsevat korkeat kallioseinämät. Toinen mielenkiintoinen kohde tässä kansallispuistossa on Dolský mlýn, entinen vesimylly, josta ovat jääneet vain rauniot kallioiden keskelle. Suosittelen varsinkin niille, jotka pitävät pelottavista paikoista.

Kansallispuistossa on monta kilometriä hyvin merkittyjä reittejä ja jossain paikoissa saa kävellä vain niitä pitkin luonnonsuojelun takia. Yöpyminen luonnossa ei ole sallittua, mutta sanoisin, että jo yhden päivän aikana on mahdollista nähdä paljon. Jos haluatte kuitenkin viipyä kauemmin, lähellä on monta mukavaa hotellia.  Lähin kaupunki on Děčín, mihin Prahasta pääsee junalla kahdessa tunnissa, ja sitten jatketaan Děčínistä Hřensko-kylään. Bussimatka Děčínistä kestää 30 minuuttia ja paras pysäkki, jolla jäädä pois jos haluaa nähdä Pravčická bránan on Hřensko:Pravčická brána:n niminen. Heti pysäkiltä vie punainen reitti, joka opastaa teitä kansallispuiston symbolin luokse. Matka on noin 3 kilometriä pitkä. Hiekkakivisen portin alla on ravintola Sokolí hnízdo (Haukan pesä), jossa voitte levätä, ja sieltä löytyy myös infopiste.  Tästä kohteesta voitte jatkaa matkaa kallioihin tai palata takaisin samaa tietä pitkin. Pääsy kallioihin on maksullinen ja hinta on 75 CZK/aikuinen.

11391_3852375927001_1064032699_n

Pravčická brána

14085_3852372646919_406485115_n

ADRŠPAŠSKO-TEPLICKÉ SKÁLY (ADRŠPACH- TEPLICEN KALLIOT) ääntäminen on vaikea tšekkiläisillekin

Vaikka tämä ei ole kansallispuisto, kivikaupungin alue on todella iso ja tarjoaa erilaisia kauniita näkymiä. Paitsi kallioita täältä löytyy myös vesiputouksia ja lampia, jotka ovat syntyneet entisisten louhosten paikalle ja nykyään niillä liikkuu veneitä turisteille. Alueella järjestetään näköalalentojakin. Kivikaupungin labyrintti itse on hyvin monimutkainen ja maastossa on joskus vaikea kävellä siksi, että se on jyrkä ja nopeasti vaihteleva. Paras yhteys on junalla Trutnovista Adršpach-kylään, mistä  alkaa mertitty kierros. Päästäminen alueeseen on myös maksullinen (70 CZK/aikuinen), mutta luonnonsuojelun säännöt eivät ole niin kovia ja siellä saa liikkua vapaammin kuin Böömin Sveitsissä. Lisää tietoja paikasta englanniksi täältä: http://www.adrspach.com/

111

233

PRACHOVSKÉ SKÁLY (PRACHOVIN KALLIOT)

Tämä yhden päivän retkelle sopiva keskikokoinen kivikaupunki sijaitsee 7 kilometriä historiallisesta kaupungista nimeltään Jičín. Jičínistä siellä pääsee kävelemällä ja on mahdollista ottaa myös bussi, vaikka sen aikataulu ei ole kovin hyvä. Prachovské skály on Adršpachin kaltainen paikka – monimutkainen labyrintti ja monet korkeat näköalat, se on vain pienempi ja sieltä puuttuu vesielementti, mutta toisaalta etu on, että se on lähempänä Prahaa. Pääsymaksu on 60 CZK aikuisille.

10828176_10202059956979575_5661607727723925312_o

TISKÉ STĚNY (TISÁN SEINÄMÄT)

Vaikka tämä kivikaupunki on edellisiin varrattuna melko pieni ja siellä ei ole vesiputouksia eikä mitään pelottavia raunioita, se on minun mielestäni kaikesta sympaattisin. Alueella ei ole niin paljon rajoitettu mihin saa mennä ja mihin ei, pääasiallisesti se riippuu vain ihmisen fyysisten mahdollisuuksista ja rohkeudesta – jos päätätte hypätä kallionpylväksestä toiseen, täällä ei ole mitään kaidetta, joka teitä estäisi – ja joka myös estäisi näköalaan maisemaan ja häiritsisi valokuvissa.

Paikalle menee bussi, joka lähtee Ústí nad Labem- kaupungista. Matka bussilla kestää puoli tuntia ja pysäkki, jolla on paras jäädä pois on Tisá, kulturní dům. Pysäkin vieressä on hautausmaa ja sen takana on sisäänkäynti kallioihin. Kivikaupunki jakaantuu kahteen osaan. Pienemmästä osasta on kauneita näkymiä kauas rauhalliseen metsämaisemaan. Suuremmassa osassa on merkitty reitti, joka vie ensin kallioiden alapuolella ja sitten yläpuolella. Kävelyn puolivälissä kohtaatte kodikkaaseen turistimökkiin, jossa on mukava ravintola ja sieltä voi myös varata huoneen. Maanantaisin ravintola on suljettu. Koko vierailu on sopiva noin neljäksi tunniksi ilman kiirettä. Pääsymaksu on 30 CZK/aikuinen. Lisää tietoja englanniksi täältä: http://www.tisa.cz/en/

11

DSC03714

SONY DSC

Toivon, että nyt teissä on herännyt kiinnostus lähteä retkelle ja jotta teidän elämyksenne olisi mikä täydellisin annan teille vielä pari neuvoa.

Sopivin kausi mennä kivikaupunkeihin on minun mielestä kevät tai syksy, kun lehdet eivät peitä kallioita niin paljon. Talvi taitaa olla myös hyvä ja jos onnistuu nähdä lunta, paikkojen ilmapiiri on oikeasti satumainen. Toisaalta lumi ja liukas keli ovat kallioissa aika vaarallisia ja pitää olla varovainen. Sen lisäksi lumi ei ole Tšekissä niin pysyvää, joten on hyvin mahdollista, että teidän retki on enemmän liejuinen kuin valkoinen.

Tärkeää on myös valita hyvä viikon päivä. Viikonloppuisin hyvällä säällä kivikaupungit ovat suosikkeja kohteita ja silloin voitte joutua kävelemään suuremmissa porukoissa. Sellaisessa tilanteessa, kun teitä ympäröivät ihmiset puhuvat äänekkäästi ja lapset huutavat on vaikea nauttia luonnon kauneudesta ja paikan mysteerinen ilmapiiri häviää helposti. Tästä syystä suosittelen valitsemaan mieluummin jonkin arkipäivän.

Lopuksi vielä käytännöllisiä linkkejä:

Sivut, joilta lyötyy julkisia liikenneyhteyksiä: jizdnirady.idnes.cz

Tietoja ja 360° kuvia kivikaupungeista – todella kiva sivusto, kannataa katsoa! skalnimesta.cz

SONY DSC

teksti ja kuvat: Zuzana Vorlíková